ΑΘΛΟΦΟΡΕ ΑΓΙΕ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ, ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΤΩ ΕΛΕΗΜΟΝΙ ΘΕΩ, ΙΝΑ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΑΦΕΣΙΝ, ΠΑΡΑΣΧΗ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΗΜΩΝ.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Οιχαλία: Ένα χωριό χωρίς γονείς!!


Ένα χωριό ανάμεσα στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, έγινε πρώτο θέμα στο Russia Today. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού δικτύου, η Οιχαλία, είναι το "χωριό των Γερμανών".
Το προσωνύμιο που αποδίδεται στην Οιχαλία σχετίζεται άμεσα με το γεγονός πως εκατοντάδες κάτοικοι της, έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και την Αυστρία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αφήσει στο χωριό τα παιδιά τους, τα οποία μεγαλώνουν με τους παππούδες τους.

Πλέον, στην Οιχαλία Τρικάλων, τουλάχιστον 60 παιδιά μένουν με τους παππούδες τους, ενώ 550 οικογένειες έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Η συγκεκριμένη κοινότητα που πλήττεται από την οικονομική κρίση, αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια της χώρας, καθώς κάθε χρόνο χιλιάδες συμπατριώτες μας επιλέγουν τη μετανάστευση στο εξωτερικό για να μπορέσουν να εργαστούν.
Μόλις ένα χρόνο πριν, οι μαθητές του Γυμνασίου της Οιχαλίας δημιούργησαν μια ταινία με τη βοήθεια των καθηγητών τους για να μιλήσουν για τα προβλήματα και τα συναισθήματα τους, περιγράφοντας την καθημερινότητα του.
Πρωταγωνίστρια είναι η μικρή Κλειώ που ζει με τη γιαγιά της, καθώς οι γονείς της είναι μετανάστες στη Γερμανία. Αν και πρόκειται για ταινία μικρού μήκους, η καθημερινότητα της μικρής μαθήτριας, η σχολική ζωή, το δυνατό συναίσθημα της φιλίας, η μοναξιά, η εγκατάλειψη, αλλά και η αγάπη που προσλαμβάνει από τους οικείους της, αποτυπώνονται με πολύ γλαφυρό τρόπο και τα πλάνα συγκινούν.
Το κύμα μετανάστευσης από την Οιχαλία προς τον ευρωπαϊκό βορρά ξεκίνησε το 1970. Εστιατόρια από πρώην κατοίκους του χωριού έκαναν την εμφάνιση τους σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Σημαντικά κεφάλαια από τους μετανάστες εισέρρευσαν στην περιοχή. Άρχισαν οι επενδύσεις στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και το Βόλο.
Το επιχειρηματικό δαιμόνιο έστρεψε πολλούς μετανάστες και προς Ολλανδία - Αυστρία. Σήμερα, αποδίδουν ικανοποιητικά τα εστιατόρια της Ολλανδίας και της Αυστρίας όπως και τα αντίστοιχα της Γερμανίας. Τον τελευταίο χρόνο, η μετανάστευση έχει εκ νέου εντατικοποιηθεί λόγω κρίσης.
Σχετικό ρεπορτάζ του oichalianews, αναφέρει μεταξύ άλλων:
" Στην Οιχαλία είχαμε την τιμή να έχουμε κοντά μας έναν απεσταλμένο από το Russia Today, Andrew Farmer.
Μέσο του Andrew στην  κάμερα μίλησαν η Άννα – Μαρία Παπαναστασίου, ο παππούς της Γιώργος Ιακωβής,  η Άννα -  Μαρία Σακελλαρίου αλλά και η διευθύντρια του Γυμνασίου Οιχαλίας Ρούλα Σκανδάλη.
Όπως ανέφερε και ο Andrew προλογίζοντας το ρεπορτάζ του, αν και το χωριό φαίνεται μια χαρά σε μια γνωστή σε όλους Ελλάδα, κοιτάζοντας το από μέσα θα δούμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά σε σχέση με άλλα χωριά.
Το θέμα είναι πως τα παιδιά μένουν πίσω με τους παππούδες, σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό στη έκταση των χρόνων που διανύουμε, ενώ οι γονείς φεύγουν στο εξωτερικό για να τους προσφέρουν μια καλύτερη με ανέσεις ζωή. Λογικό και επόμενο αυτού καθώς η Ελλάδα έχει στερέψει κυριολεκτικά σε κερδοφόρες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα".

πηγή:http://news247.gr/
(Με πληροφορίες από oichalianewsRussia Today)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου