ΑΘΛΟΦΟΡΕ ΑΓΙΕ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ, ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΤΩ ΕΛΕΗΜΟΝΙ ΘΕΩ, ΙΝΑ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΑΦΕΣΙΝ, ΠΑΡΑΣΧΗ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΗΜΩΝ.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΒΕΛΓΙΟ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ανατριχίλα προκαλεί η πρόταση νόμου στο Βέλγιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας ακόμα και σε μικρά παιδιά, η οποία μάλιστα αναμένεται να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.


Η πρωτοβουλία δεν προέρχεται από κάποιο μικρό και ακραίο κόμμα, αλλά από τους σοσιαλιστές που κατέθεσαν τη σχετική πρόταση την Τρίτη στο Κοινοβούλιο της χώρας. «Η ιδέα είναι να προσαρμόσουμε τον ισχύοντα νόμο, ώστε να καλύπτει και δραματικές καταστάσεις αλλά και εξαιρετικά οδυνηρές περιπτώσεις, στις οποίες πρέπει να βρούμε μια λύση» εξήγησε ο επικεφαλής του κόμματος Τιερί Ζιέ.Στο προσχέδιο του νόμου αναφέρεται η ανάγκη «να επεκταθεί και στους ανηλίκους η δυνατότητα ευθανασίας, ιδίως αν είναι σε θέση να επιλέξουν, ή πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ή υποφέρουν και δεν υπάρχει τρόπος να ανακουφιστούν». Οπως διευκρινίζει ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Φιλίπ Μαού που συμμετείχε στη σύνταξη του προσχεδίου, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις εφήβων που είχαν την ικανότητα να αποφασίσουν για το αν θέλουν να υποφέρουν ή να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Η επέκταση του νόμου περί ευθανασίας, που ισχύει από το 2002, εκτός από τους ανηλίκους θα αφορά και τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ ή παρόμοιες παθήσεις. Και στην περίπτωσή τους η Ολλανδία έχει ήδη προηγηθεί, αφού εκεί έγινε πρώτη φορά το 2011 ευθανασία και σε ασθενή που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, οπότε δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει αν ήθελε να θέσει τέλος στη ζωή του.

Πάντως οι εισηγητές της νομοθετικής αλλαγής στο Βέλγιο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «το πλαίσιο πρέπει να είναι καθορισμένο με μεγάλη ακρίβεια προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η αυτονομία των ασθενών όσο και η νομική κάλυψη των γιατρών». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2011 στη χώρα προχώρησαν σε ευθανασία 1.133 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν σε τελικό στάδιο καρκίνου. Φέτος δε βαρυποινίτης που ήταν βαριά άρρωστος ζήτησε να υποβληθεί σε ευθανασία και το αίτημά του έγινε δεκτό.
 
Πηγή:http://www.agioritikovima.gr/diethni/13798-belgio-protai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου