ΑΘΛΟΦΟΡΕ ΑΓΙΕ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ, ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΤΩ ΕΛΕΗΜΟΝΙ ΘΕΩ, ΙΝΑ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΑΦΕΣΙΝ, ΠΑΡΑΣΧΗ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΗΜΩΝ.

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Σαιεντολογία: Θρησκευτική Φιλοσοφία ή καλοστημένη Απάτη;

Ποιά είναι η φιλοσοφία, τα διδάγματα, οι αρχές και τα μυστικά αυτής της "θρησκείας""Αυτό το σύμπαν είναι ένα άγριο σύμπαν, είναι ένα φρικτό και θανατηφόρο σύμπαν.
Μόνον οι ισχυροί θα επιβιώσουν, μόνον οι αδίστακτοι μπορούν να το κατακτήσουν..."
L. Ron Hubbard

Πρόκειται για κάποιο θρησκευτική οργάνωση; Αίρεση; Θρησκεία; Ή απλώς μια...
καλοστημένη απάτη του έξυπνου και ευφάνταστου δημιουργού της;
 

Καθώς έχουν γραφτεί βιβλία επί τους θέματος, εμείς δεν θα επιχειρήσουμε να εμβαθύνουμε, παρά θα σκιαγραφήσουμε ορισμένα, βασικά χαρακτηρηστικά αυτής της οργάνωσης.

Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε από τον Αμερικανό Lafayette Ron Hubbard (1911-1986). Ο κοκκινομάλης συγγραφέας ιστοριών επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους και τέρατα, ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, ο οποίος φέρεται να είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο: "Θα ήθελα να ξεκινήσω μια θρησκεία. Εκεί είναι τα πολλά λεφτά". Και από ότι φαίνεται το πέτυχε.


Μετά από την επιτυχία του βιβλίου του "Διανοητική" το 1950, μια μέθοδο αυτοβελτίωσης ουσιαστικά, ο L. R. Hubbard ιδρύει, το 1954 την Scientology, στηρίζοντας τον πυρήνα της "φιλοσοφίας" της θρησκείας του σε
ψευδοεπιστημονικές, ψυχοθεραπευτικές συμβουλές, συνεπικουρούμενες από υπερβατικά και μυθολογικά στοιχεία, που άγγιζαν τα όρια του μεταφυσικού.
 
Βάση, πυρήνας της όλης οργάνωσης είναι οι λέξεις Scientology και Dianetik. Scientology είναι ο όρος που προσδιορίζει μια "επιστήμη", "φιλοσοφία", "θρησκεία". Προέρχεται από το λατινικό scio, δηλαδή γνωρίζω και το ελληνικό "λόγος". Στο βιβλίο τού L.R.Hubbard, "Τό εγχειρίδιο για τον επίτιμο κληρικό", αναφέρεται ο όρος Scientology σαν "εφηρμοσμένη θρησκευτική φιλοσοφία ή διδασκαλία γιά το πνευματικό ον καί η προώθηση τού πνευματικού όντος στις σχέσεις του με τον εαυτό του, μέ το σύμπαν και με τα λοιπά όντα" Πρόκειται δηλαδή για μιά "Θρησκεία" ή "φιλοσοφία" αυτοεξέλιξης του ανθρώπου.
Ο "υπεράνθρωπος" βρίσκεται κατά τήν Scientology μέσα στον άνθρωπο και μπορεί νά "ελευθερωθεί" μέ τήν τεχνική τής κίνησης, τή λεγόμενη Dianetik. Στο "Εγχειρίδιο γιά τον επίτιμο κληρικό" αναφέρεται για τήν Dianetik: "Είναι η τεχνολογία τής απελευθέρωσης τού πνευματικού όντος", "η διδασκαλία γιά το πνευματικό ον στίς σχέσεις του μέ το σώμα καί ή προώθηση τού όντος σ' αυτές τίς σχέσεις".

Η κίνηση χρησιμοποιεί καί τούς όρους Thetan καί Clear. Θήταν, από το ελληνικό γράμμα Θήτα, σημαίνει κατά τον Hubbard "τήν πηγή τής ζωής καί τήν ίδια τή ζωή", αλλά καί τή "ζώσα μονάδα". Clear είναι "ένας Θήταν που μπορεί νά είναι αιτία ενσυνείδητα καί κατά βούληση υπεράνω διανοητικής μάζας, ενέργειας, χώρου καί χρόνου, όσον αφορά το πρώτο Δυναμικό (επιβίωση του εγώ)" . Με δυο λόγια, μέσα στις (θεωρητικές) επιδιώξεις της οργάνωσης, στόχος είναι η "κατασκευή" του Υπερανθρώπου.

Στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα , καθώς εμπλέκονται μέχρι και...εξωγήινοι, αλλά και το μεσιανικό παραλήρημα του L.R.Hubbard, ο οποίος είχε δηλώσει πως για να φτάσει εδώ: "χρειάστηκε το ένα τρίτο τής ζωής του καί είναι ένας δρόμος που οδηγεί έξω από τή μιζέρια, τη δυστυχία και το σκοτάδι. Γι' αυτό, άν δείτε ανθρώπους που προσπαθούν νά τραβήξουν άλλους "έξω από τήν οδό", μην αφήνετε τήν ομάδα σας κάτω. Με ό,τιδήποτε μέσο κρατήστε τους "στην οδό" και θα ελευθερωθούν αν δεν το κάνετε δεν θα μείνουν"
 
Και με ποιούς τρόπους είναι θεμιτό να κρατήσουν τους "πιστούς" στους κόλπους τους; Γιά τον "άγιο" σκοπό η ομάδα αυτή δέν θά δίσταζε νά χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο. Ο ίδιος της ο ιδρυτής άλλωστε λέει: "Το νά είσαι ικανός νά ελέγχεις έναν άνθρωπο, σέ κάνει ικανό νά ελέγχεις πολλούς, καί κανείς δέν θά μπορούσε νά είναι ένας επαγγελματίας σαηεντολοyος σέ κανένα από τά επίπεδα, εκτός εάν μπορεί νά ελέγχει ένα άλλο άτομο".
Και από τα πρώτα άτομα που ενδιαφέρονται να προσηλυτίσουν είναι διασημότητες. Ο ίδιος ο Hubbard δημιούργησε το "Project Celebrity", μέσα από το οποίο πρόσφερε μέχρι και αμοιβές στους σαιεντολόγους που στρατολογούσαν, στοχευμένα, διασημότητες.
Σε ένα εσωτερικό τους έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα αναφέρεται χαρακτηριστικά: "η προσέλκυση αστέρων οι οποίοι βρίσκονται ή πλησιάζουν το απόγειο της καριέρας τους, διευκολύνει την εξάπλωση της Σαιεντολογίας".
 
Οι Tom Cruise και John Travolta είναι ίσως οι διασημότεροι εξ'αυτών, όμως είναι σίγουρο πως με τον θόρυβο που θα δημιουργηθεί αυτό τον καιρό με το διαζύγιο του πρώτου, και άλλα όνόματα, αλλά και στοιχεία για αυτή την (όχι και τόσο) "Εκκλησία", θα βγουν στην επιφάνεια.

Ο δεκάλογος

  1. Η δομή της ομάδας είναι πυραμιδογενής. Υπάρχει κάποιος ηγέτης ή ομάδα ηγετών που κυβερνούν την ομάδα.
  1. Ο ηγέτης / ηγεσία ισχυρίζονται ότι είναι εμπνευσμένοι / φωτισμένοι από τον Θεό, και ότι ο Θεός διάλεξε αυτούς για να επιτελούν το θέλημα του στη γη. Η παρακοή στην ηγεσία αυτή, ισοδυναμεί με παρακοή στον Θεό, και τιμωρείται με αφανισμό από το Θεό μέσω κάποιας κρίσης που θα φέρει.
  1. Οι αποφάσεις, είτε δογματικές είναι είτε οποιασδήποτε άλλης φύσεως, λαμβάνονται μόνο από την ηγεσία / ηγέτη και οι αποφάσεις αυτές, περνούν σε εκτελεστικούς λειτουργούς της Εκκλησίας, οι οποίοι έχουν ευθύνη να τις περάσουν στους πιστούς. Τα μέλη δεν έχουν καμιά συμμετοχή στις αποφάσεις αυτές, και ακόμα και στην εκλογή των θρησκευτικών τους Ηγετών δεν δικαιούνται να λάβουν μέρος. Απαιτείται από αυτούς ολοκληρωτική υποταγή στην ηγεσία τους.
  1. >Ο ηγέτης / ηγεσία ισχυρίζονται ότι μόνο αυτοί είναι οι σωστοί και είναι οι συνεχιστές των Αποστόλων του Ιησού, και ότι όλοι οι άλλοι είναι αποστάτες και κατά συνέπειαν όργανα του διαβόλου. Γι’ αυτό τον λόγο επειδή μόνο αυτοί είναι αληθινοί ο κόσμος τους καταδιώκει. Με λίγα λόγια χρησιμοποιούν τις τεχνικές του άσπρου και του μαύρου, για να πουν ότι ο κόσμος του διαβόλου είναι εναντίον τους (ο κόσμος του διαβόλου εναντίον τών λάτρεων του Θεού), και έτσι και αυτοί βλέπουν τον κόσμο εχθρικά.
  1. Επιτίθενται στις άλλες Χριστιανικές θρησκείες μέσω της μεθόδου του προσηλυτισμού, καθώς και των εντύπων που εκδίδουν.
  1. Απαιτούν αγνότητα από τα μέλη τους, ενώ η ηγεσία είναι διεφθαρμένη και αποκρύπτει δραστηριότητες ή καταστάσεις από τους πιστούς, που έρχονται σε αντίθεση με τα πιστεύω που διδάσκουν. Έχουν άλλη πολιτική για τα μέλη τους και άλλη για έξω.
  1. Όταν κάποιος είναι μέλος τέτοιας ομάδας, χάνεται η ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας του, ως ελεύθερου ανθρώπου, καθώς όλα ομαδοποιούνται κάτω από τον μανδύα της ενωμένης θρησκείας. Υπάρχει μια ομαδική συλλογικότητα, δηλαδή όλοι σκέφτονται, μιλούν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τεχνικής του έλεγχου του μυαλού ή πλύσης εγκεφάλου. Η ομαδικότητα φαίνεται από τον τρόπο που ντύνονται (κανόνες γραπτούς ή άγραφους πώς να ντύνονται ή να χτενίζονται), καθώς και από την γλωσσική έκφραση. Οι λέξεις αποκτούν άλλη σημασία τώρα, και μόνο αυτοί που είναι μέλη μπορούν να κατανοήσουν λέξεις και έννοιες που χρησιμοποιεί η ομάδα Η πλύση εγκεφάλου επιτυγχάνεται με τη συνεχή επανάληψη τών ιδίων πραγμάτων, με αποτέλεσμα να εμπεδώνουν έννοιες και σημασίες στο μυαλό των οπαδών τους. Γίνεται μέσω ομιλιών, εντύπων και οπτιακουστικών μέσων και μηνυμάτων που φτάνουν στο υποσυνείδητο. Γι’ αυτούς τους λόγους μιλάμε τώρα όχι για ανθρώπινες υπάρξεις, αλλά προγραμματισμένα ρομπότ που τους υποδεικνύουν πώς πρέπει να λειτουργούν. Με αυτά τα δεδομένα η έξοδος από τέτοιες ομάδες είναι τραυματική και ίσως ποτέ να μην ξεπεραστούν αυτές οι εμπειρίες. Πολλοί υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα, που φτάνουν και στην αυτοκτονία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τέτοια άτομα να συμβουλεύονται ειδικούς στο θέμα τον ολοκληρωτικών ομάδων, που βοηθούν στον αποπρογραμματισμό του μυαλού και στην πιο ομαλή ένταξη στην κοινωνία.
  1. Απαιτείται από τα μέλη να δαπανούν αρκετό χρόνο για της δραστηριότητες της ομάδας, η οποίες περιλαμβάνουν παρακολούθηση συναθροίσεων, χρόνο για προσηλυτισμό και άλλες δραστηριότητες της ομάδας. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν χρόνο για προσωπική ζωή, είναι εξαντλημένοι σωματικά και πνευματικά από το βαρύ πρόγραμμα που έχουν και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να σκεφτούν σωστά. Εύκολα τώρα κατευθύνονται από τους ηγέτες τους, οι οποίοι τους ελέγχουν ακόμα και στο τι να διαβάζουν, βλέπουν, ή ακούουν ή και το πώς πρέπει να σκέφτονται. Η οποιαδήποτε αμφιβολία για την αληθινότητα της θρησκείας, πηγάζει από τον Διάβολο, και με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να διαβάσουν οτιδήποτε αρνητικό για την ηγεσία τους. Επίσης υπάρχει ένα συνεχές φιλτράρισμα πληροφοριών προς τα μέλη τους και ειδικά από πρώην μέλη της ομάδας που απομονώνοται πλήρως από το υπόλοιπο σύνολο για να μην μαθευτεί η αλήθεια.
  1. Χρησιμοποίηση ψυχολογικής πίεσης πάνω στα μέλη από την ηγεσία τους. Κύρια όπλα είναι ο Φόβος και η Ενοχή. Φόβο για πιθανή καταστροφή σε όποιον δεν υπακούει πιστά στον Θεό, (δηλαδή στους ηγέτες της οργάνωσης). Ενοχές γιατί θα μπορούσαν να υπηρετούν περισσότερο τον Θεό (π.χ να δαπανούν αρκετό χρόνο στο να φέρνουν νέα μέλη) και δεν το κάνουν. Ενοχές για κάποια κρυφά αμαρτήματα τα οποία δεν τα φανέρωσαν στην οργάνωση, και το να νιώθουν ανάξιοι, γιατί ό,τι και να κάνουν, πάντα υπάρχουν περισσότερα να γίνουν.
  1. Εξοστρακίζουν όποιον διαφωνήσει με την ηγεσία, ακόμα και σε ασήμαντα ζητήματα. Με το να αρχίσει κάποιος να ρωτά για δογματικά θέματα της ομάδας του, δημιουργείται κλίμα καχυποψίας γι’ αυτόν, και αντί να απαντηθούν οι ερωτήσεις το άτομο αμφισβητείται. Ως αποτέλεσμα, αν συνεχίσει να ρωτά, εκδιώκεται από την ομάδα. Η αποκοπή είναι ένας θάνατος ψυχολογικός. Τα πρώην μέλη δεν τον συναστρέφονται, και είναι σαν νεκρός, σαν να μην υπάρχει γι’ αυτούς. Βλάπτονται ανεπανόρθωτα σχέσεις οικογενειακές και φιλίες που υπήρχαν για χρόνια. Οποιαδήποτε επαφή με τέτοιο άτομο απαγορεύεται και αν κάποιος θελήσει να έχει επαφή μαζί του θα αποκοπή. Έτσι κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους αποκοπής του, αφού γίνεται δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών.
Πηγή:http://www.i-diadromi.com/2012/07/blog-post_9348.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου