ΑΘΛΟΦΟΡΕ ΑΓΙΕ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ, ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΤΩ ΕΛΕΗΜΟΝΙ ΘΕΩ, ΙΝΑ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΑΦΕΣΙΝ, ΠΑΡΑΣΧΗ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΗΜΩΝ.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος



Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος γεννήθηκε το 300 μ.Χ στην Θηβαϊδα της Άνω Αιγύπτου. Αφιέρωσε όλη του την ζωή στους ασκητικούς αγώνες της ερήμου για τους οποίους η Εκκλησία τον ονόμασε «Μέγα». Στην έρημο όπου ασκήτευε γνώρισε και τον Μέγα Αντώνιο.

Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος με τους κόπους του στην έρημο έφτασε σε σημείο να εξουσιάζει ακάθαρτα πνεύματα. Επίσης με τους κόπους του αξιώθηκε και το προορατικό χάρισμα. Θαυμάζονταν για την σύνεση, την καρτερία και την υπομονή του. Αυτοί ήταν οι λόγοι όπου ο Επίσκοπος της περιοχής τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.

Ο Όσιος προσεύχονταν ακόμα και για τους κολασμένους καθώς ζούσε με εγκράτεια. Κάποτε κατηγορήθηκε ψευδός ότι διέφθειρε μια κοπέλα η οποία αρνούνταν να αποκαλύψει τον διαφθορέα της. Η οικογένεια της κοπέλας τον έδειραν, τον γελοιοποίησαν και τον εξέθεσαν στην τοπική κοινωνία. Ο Όσιος Μακάριος τα δέχονταν όλα με υπομονή. Την ώρα του τοκετού η κόρη παρά τους πόνους δεν μπορούσε να γεννήσει, μέχρι  που συνεσθάνθει ότι η αιτία ήταν η συκοφαντία στον Όσιο. Η κοπέλα ομολόγησε την αλήθεια και κατόπιν γέννησε. Από εκείνη την στιγμή όλοι τον θεώρησαν Άγιο.

Σε μεγάλη ηλικία ο Άγιος Μακάριος εξορίστηκε από τον αιρετικό επίσκοπο Αλεξανδρείας Λούκιο σε μια νησίδα του Νείλου όπου κοιμήθηκε ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου