ΑΘΛΟΦΟΡΕ ΑΓΙΕ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ, ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΤΩ ΕΛΕΗΜΟΝΙ ΘΕΩ, ΙΝΑ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΑΦΕΣΙΝ, ΠΑΡΑΣΧΗ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΗΜΩΝ.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Σταυρός (στην απόδοση της Εορτής)
Ο Σταυρός του Χριστού αναβλύζει δωρεές, χάρες, ζωή, νίκη, δύναμη, αφθαρσία.
Το σύμβολο της κατάρας και του θανάτου γίνεται αιώνιο σύμβολο ζωής και δόξας!

Αλλά υπάρχει και ο δικός μας σταυρός, αυτός που πρέπει να τον αναλάβουμε αν θέλουμε να είμαστε του Χριστού. 

Μάλιστα διπλός είναι ο σταυρός μας: ο εκούσιος και ο ακούσιος.

Εκούσιος σταυρός είναι η ζωή της αρετής και της ευσέβειας, η απελευθέρωση της ψυχής και της σάρκας από τα πάθη και τις επιθυμίες, η μέχρι θανάτου ετοιμότητα για τον αγώνα υπέρ της Εκκλησίας και της αληθείας των θείων δογμάτων, είναι «το ανενέργητον του ανθρώπου προς παν το απαρέσκον τω Θεώ», συναπτόμενον μετά της προθυμίας της ευαρεστήσεως τω Κυρίω.

Ακούσιος σταυρός είναι όλες οι δυσκολίες και ο πόνος που θα βιώσουμε στη ζωή μας. Στάδιο δυσκολιών είναι ο βίος. Ακόμη και η οικογενειακή ζωή μας γίνεται συχνά "αιματοβρεγμένη παλαίστρα"! Και τα προβλήματα στην εργασία και τα οικονομικά και τα προβλήματα υγείας και οι γενικότερες δυσκολίες δεν λείπουν από κανέναν πλέον.

Όταν αίρουμε τον διπλό σταυρό μας με υπομονή και πίστη μας παρέχει ο ίδιος ο Χριστός την δύναμη, αν καταφύγουμε σ’ Αυτόν. Παράκληση και αναψυχή είναι τα δώρα Του. Κατανύσσει την ψυχή μας και η λύπη γίνεται χαρμολύπη, οίνος γλυκύς που ευφραίνει την ψυχή μας. «Χαίρετε και αγαλλιάσθε ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς»! «Εν θλίψει επλάτυνάς με» λέγει ο ψαλμωδός.

Ο θλιβόμενος και αίρων τον σταυρόν του φαίνεται ότι ζει πάνω στη γη. Στην πραγματικότητα ανέστη και συζεί με τον Κύριο στους ουρανούς. Η ζωή μας δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται, άλλά και ό,τι είναι καλά κρυμμένο και κατανοείται με μυστικές αισθήσεις και με την πίστη. Ο σταυρούμενος συζεί με τον Κύριο γιατί ο Κύριος είναι αποτυπωμένος στο σταυρό και στη θλίψη μας. Ο Κύριος είναι στον ουρανό κι εμείς διά της θλίψεως αναγόμαστε εις τους ουρανούς. Αποκτούμε εμπειρίες αγίων έστω υποτυπώδεις.

(Οι σκέψεις είναι του π.Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη ελαφρώς διασκευασμένες κατά την διατύπωση, όχι κατά το νόημα).

*Στην αιματοβαμμένη Συρία, όσοι Χριστιανοί απέμειναν υψώνουν και προσκυνούν το Σταυρό αψηφώντας τους φανατικούς διώκτες τους!


πηγή:http://stavkoum.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου